Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic recomandă un super-aliment: Săţios, bogat în proteine, fără grăsimi rele. Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, își continuă recomandările zilnice cu soluții pentru o viață sănătoasă, ținând neapărat să găsească cele mai bune variante pentru oameni și care să fie accesibile, ca preț, tuturor.
Astăzi a venit rândul unui aliment bogat în proteină și mai sățios decât oul, una dintre cele mai complete surse de proteină.
Chiar și cel în conservă, ne spune medicul Mihaela Bilic.
”Nu cred să existe un aliment mai des consumat din conservă ca și tonul, poate doar sardina să-l depășească. Cert este că tonul la conservă este cea mai practică variantă pentru a consuma pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate – adică de minimum 2ori/săpt.
CITEŞTE ŞI: Ți se face poftă instant: Cum prepari un delicios pate din ton la conservă
Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este foarte scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă (proteinele vor fi supra-coagulate), greu de digerat. E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar ca nutrienți nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este.
Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât dpdv al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate) De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline.
CITEŞTE ŞI: Risotto cu ton, rețeta originală: Cum poți prepara acasă celebra mâncare din Italia
Conserva de ton e “toppingul” preferat al tuturor salatelor de frunze, dar merge de minune și în salatele de orez, cartofi, pizza sau paste făinoase. Și în sandvișuri puteți pune ton, sau puteți să-l transformați într-o pastă (cu un pic de unt, măsline verzi, condimente) pe care să o mâncați cu bastonașe de legume proaspete.